Noe har skjedd, og pressen skraper på døra. De vil ha svar NÅ - hva gjør du?

Medietreningskurs med Erik Wold og Deadline
 
 

Det er få som vil rynke på nesen av at du trener kroppen din for å være forberedt for å delta i et maraton. Men er det nødvendig å trene til noe du ikke vet kommer til å skje? Ja, mener vi.

- Det som ikke skulle skje, har skjedd. Da er det liten tvil om at det som skiller god pressehåndtering fra dårlig pressehåndtering, er nettopp det – trening.

- Erik Wold, journalist, foredragsholder og mediehåndteringstrener

Sammen med Erik Wold kjører vi medietreningskurs for bedrifter og organisasjoner. Wold er godt kjent for de fleste fra NRK-programmer som Frokost-TV, Debatten, Dagsrevyen, Dagsnytt 18 og utallige direktesendinger både på TV og radio.

Live medietrening on tape

Opplegget består av en teoretisk del med fokus på gode og dårlige erfaringer med media, krisehåndtering og mediekontakt, og en praktisk del der deltakerne får prøve seg foran kamera i møte med en pågående journalist.

- Vi gjør research og lager caser med ulike scenarier som deltakerne ikke er forberedt på. I intervjuet blir de konfrontert med ny informasjon av journalisten, og må svare direkte der og da,  forklarer Wold.

 Deltakerne trenes i grupper eller enkeltvis i ulike former for mediekontakt, etter hva som er relevant for den enkelte organisasjon, nasjonal og lokal presse, live TV, radio- eller avisintervju.   

- Alle medieplattformer har sine “does and dont’s”,  og det er lurt å være bevisst på disse før man plutselig står midt oppi det, mener Wold.

Å bli intervjuet foran kamera er mer aktuelt enn noen gang, selv for de som “kun” forholder seg til lokal presse, ettersom de fleste lokale og regionale mediehus satser på videoformatet.

"Det er tydelig at det er viktig å bruke tid på å øve, og at føre-var-prinsippet er viktig når det kommer til pressehåndtering"

- Tilbakemelding fra deltaker

Evaluering og tilbakemeldinger

Vår fotograf Kevin Benum Kjeldsrud har erfaring fra TV2 nyhetene og reportasjer for ulike nasjonale mediehus. Etter “treningsøkten” setter han sammen intervjuene til deltakerne, og vi samles for å gjøre en felles evaluering.

- Evalueringen er en kritisk suksessfaktor i treningen, for da ser man helt konkret hva hver enkelt har å jobbe med. Noen er kanskje for tilbakeholden med informasjon, slik at journalisten kan komme til å lete andre steder etter informasjon, mens andre byr på litt mer enn det de egentlig trenger. Nøkkelen er å finne den perfekte middelvei som ivaretar både organisasjonens og medias behov, i tillegg til eventuelle pårørende/berørte parter, forteller Kjeldsrud.

- Vi jobber også med kroppsspråk, blikk, håndbevegelser, ja alt som skal til for å gjøre en troverdig og sikker TV-opptreden, supplerer Wold. 

"Det høres kanskje merkelig ut å stille seg opp å øve både foran kamera og på en måte leke. Men det er en utrolig god måte å bli bevisst på egen fremtoning og måten man legger frem en sak på."

- Tilbakemelding fra deltaker

Oppfordres til egentrening og mediehånderingsplan

Når dagen er omme er det fint med en felles og uformell debrief, og vi oppfordrer deltakerne til å holde det varmt etter endt kurs.

- Du kommer langt bare på denne ene dagen, men denne typen kompetanse er ferskvare. Jo mer du trener, jo lettere vil det være å si og gjøre de riktige tingene når det står på, oppfordrer Wold.

Etter kurset får deltakerne et foilsett fra teoridelen, samt alle filmene av seg selv oversendt, slik at de kan evaluere og trene enda mer. Vi oppfordrer til at man møtes og bruker disse som grunnlag for  videre utvikling.

Utbyttet av dagen baserer seg på to ting: den enkeltes trygghet i møte med journalister og det at gruppa er trygg på at denne erfaringen eksisterer i laget.

- Tilbakemelding fra deltaker

 

Kan dette være noe for din organisasjon?

Forrige
Forrige

Visuell identitet for Øksnes kommune

Neste
Neste

Omstrukturering og et nytt ansikt i Deadline